Zaregistrujte sa v našom eshope a získajte ihneď ZĽAVU 5%

Vyberáme barefoot topánky – ako správne vybrať vhodnú obuv

Chôdza „naboso“ je pre deti prirodzená. Pri chôdzi bez alebo vo vhodne vybranej obuvi sa stimuluje celé chodidlo, svaly pracujú aktívne, a zlepšuje sa aj celková koordinácia tela. Viete, že dôležitú úlohu pri chodení majú prsty? Aby mohli správne pracovať, potrebujú dostatok priestoru. Nielen v topánke, ale aj v ponožke. Správne zvolená barefoot obuv umožňuje nohe pri chôdzi pracovať prirodzene.

Barefoot topánky:

  • Sú dostatočne široké a dlhé (aj v oblasti prstov)

  • Majú tenkú ohybnú podrážku (do všetkých strán)

  • Sú rovné, teda od päty k prstom žiadne vyvýšenia ani umelá podpora klenby

  • Majú ohybnú pätu

  • Sú ľahké

 

Vhodné topánky vyberáme podľa rozmerov nožičiek. O tom, ako správne odmerať chodidlo, si môžete prečítať v našom staršom článku. K odmeranej dĺžke chodidla pripočítame nadmerok od 8 do 12 mm. Všeobecne odporúčame pre deti nadmerok 1 cm. S priveľkým nadmerkom hrozí zakopávanie a teda aj osvojenie si nesprávnych návykov pri chodení. U dospelých je to individuálne, no doprajte svojím nohám aspoň 5 mm. Niektorí dospelí zvládnu nadmerok až 2 cm. Čo sa týka šírky, odporúčame aspoň 2 mm, optimálne je to však 5 mm.

Ďalej sa pozeráme po topánkach, ktoré budú vhodné pre typ priehlavku. To, či je priehlavok vysoký alebo nízky, môžeme vidieť priamo pri skúšaní, alebo si ho orientačne vypočítame. Ako? Dĺžku oblúčika vydelíme dĺžkou nohy. Tieto koeficienty sú podľa Terezky zo stastnenozky.sk a nám sa tento postup osvedčil.

  • Nízky – menej ako 0,71 cm

  • Normálny – od 0,71 do 0,78 cm

  • Vysoký – viac ako 0,78 cm

 

Či topánočky sedia okolo členku vidíme voľným okom. Radi vám pred kúpou online v našom eshop poradíme konkrétne modely podľa obvodu členku.

Ak vyberáte topánočky pre práve začínajúceho chodca, okrem vyššie spomenutého v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac. Na prvé kroky odporúčame kvalitné protišmykové ponožky alebo capačky. Ak potrebujete topánočky napr. kvôli ročnému obdobiu, siahnite po ľahkých nízkych topánkach z našej kategórie Prvé kroky.