Zaregistrujte sa v našom eshope a získajte ihneď ZĽAVU 5%

Vyberáme barefoot topánky – ako správne odmerať dĺžku a šírku topánky

Existujú rôzne spôsoby merania topánočiek. Avšak nie všetky sú presné.

Meranie dĺžky:

Ak použijete špagátik či špajdľu, ktorú vložíte do topánky, dostane sa pravdepodobne až tam, kam sa prsty nezmestia. Preto väčšinou týmto spôsobom odmeriame viac ako je dĺžka skutočného priestoru pre nohu.

Niekto odporúča digitálne meradlo Clevermess, my však máme najlepšiu skúsenosť s meraním pomocou meradla Plus 12. V prednej časti má červenú časť, ktorá je približne vo veľkosti palca. Dĺžku s ním meriame od stredu päty. Pri meraní meradlo zatlačíme čo najviac do päty topánky, ideálne naraz z vonkajšej aj vnútornej strany. Ak by sa meradlo hýbalo, meranie môže byť nepresné. Postupne ho zatláčame smerom k špičke. Keď už viac nepustí, máme výsledok. Z tohto výsledku nie je potrebné nič odrátavať. (Pri zatláčaní meradla dávame pozor, aby sme tlačili „tak akurát“. Priveľká sila môže topánočku natiahnuť a výsledok skresliť.)

Meranie šírky:

Merať môžeme pomocou špajdle. Priložíme ju k podrážke a odstrihneme o niečo menší kúsok. Ten vložíme do topánky približne tam, kde je noha najširšia (pred prstami). Snažíme sa špajdľu dať kolmo. Ak je príliš veľká a topánočku rozťahuje, odstrihneme asi 2 mm kúsok a skúsime znova. Ak je príliš úzka (nedrží v topánke), skúsime o niečo väčšiu. Ak je akurát, nevypadáva ani neťahá boky topánok do strán. Tento kúsok teda odmeriame pravítkom alebo metrom a získame vnútornú šírku.

Podobne môžeme merať aj so špáradlom. Niekto používa aj slamku, tá sa však ľahšie ohne a skrčí, preto údaj môže byť nepresný.

Meranie dĺžky a šírky podľa vložky neodporúčame, často býva nepresné.

Ak potrebujete, radi pre vás topánočky pred kúpou premeriame. Stačí nám napísať.