Zaregistrujte sa v našom eshope a získajte ihneď ZĽAVU 5%

Ako správne nosiť bábätko

Nosenie detí získava čoraz väčšiu popularitu. Pred niekoľkým rokmi, keď bol môj najstarší syn malý, vôbec nebolo dostupných toľko možností nosenia bábätka ako máme dnes. Ani informácií.

Nosiť dieťatko však nie je moderná záležitosť. Je prirodzené a pomáha nám naladiť sa na bábätko. Ono nič iné ako nás rodičov nepozná, preto byť s mamou a neskôr ockom je pre neho istota
a bezpečie. Kým sa nezačne samé osmeľovať a spoznávať svet.

Nosenie je aj jeden zo spôsobov, ako si môžeme popri bábätku naplniť niektoré svoje potreby. Nosiť môžeme začať hneď po pôrode, ak je všetko v poriadku. V šestonedelí by sme si zároveň mali dopriať veľa oddychu, preto odporúčame čas nosenia upraviť tak, aby čerstvá mamina stihla oddychovať. Pre tatina je nosenie výborný spôsob na budovanie vzťahovej väzby s dieťaťom.

Základy ergonomického nosenia:

Dieťatku sa chrbtica vyvíja postupne až do takej, akú poznáme u dospelého človeka – teda v tvare písmena S. Po narodení má tvar písmena C, preto pri nosení rešpektujeme „zaoblenie“ chrbátika (pozri obrázok)

Aby bolo nosenie ergonomické a chrbátik správne uložený, je potrebné, aby bábätko malo kolienka vyššie ako zadok. Pripomína to písmeno M alebo aj polohu v sedáku pri lezení (pozri obrázok).

Na nosenie môžeme použiť pevnú alebo elastickú šatku, ktoré sa prispôsobia telu bábätka. Základný úväz pre pevnú šatku je „kríž s kapsou dnu“, pre elastickú „kríž s kapsou von“.

Ak si zvolíme nosič, je potrebné zvoliť taký, ktorý je vhodný pre vek dieťatka a umožňuje nastaviť správne šírku medzi nožičkami aj výšku chrbtovej časti. Niektoré nosiče ponúkajú pre novorodencov tzv. novorodeneckú vložku, niektoré sú priamo vo veľkosti pre malé bábätká. Chrbtová časť nosiča nie je pevná, naopak, obopne dieťatko.

Nosiče, ktoré majú veľmi úzku časť medzi nožičkami (dieťa v nich akoby visí) a pevný chrbátik, nie sú ergonomické. Takéto nosiče nie sú vhodné pre zdravie nosenca ani toho, kto nosí. Neergonomické sú aj nosiče, v ktorých je možné nosiť bábätko tvárou dopredu.

TIP: ideálna výška po naviazaní alebo v nosiči je taká, aby ste dieťatku ľahko a pohodlne mohli dať pusu na vlásky.