Zaregistrujte sa v našom eshope a získajte ihneď ZĽAVU 5%

Vyberáme barefoot topánky – ako správne odmerať nohu

Aby sme mohli vybrať vhodnú obuv nielen pre detské nôžky, je dôležité vedieť, ako si nohu správne odmerať. Čo všetko meriame a aké spôsoby merania poznáme? Poďte sa s nami na to pozrieť.

Pri meraní sa zameriavame na dĺžku a šírku chodidla (v najširšom mieste), meriame priehlavok a obvod členku nad priehlavkom.

A teraz pár všeobecných informácii k meraniu:

  • Nohy by sme si nemali merať samy

  • Meriame bosé nohy, teda aj bez ponožiek

  • Je dobré merať obe chodidlá, môžu mať rozdielnu dĺžku

  • Pri meraní stojíme vzpriamene, celým chodidlom na zemi – aby boli nohy zaťažené

  • Nestojíme pri stene, nesedíme, neležíme a pod. Výsledky merania by boli skreslené

 

Základný spôsob merania nohy, ku ktorému potrebujeme len papier, ceruzku a meter, je obkresľovaním. Dieťa sa postaví oboma chodidlami na papier a my mu nohy obkreslíme. Ideálne je dohodnúť sa s ním, ako budeme merať, prečo je to dôležité, počkať na chvíľu, keď bude spolupracovať. Môžeme mu počas merania vymyslieť rôzne zábavky, treba však dať pozor, aby sa neopieralo napr. o stoličku či stenu.

Keď už dieťa na papieri stojí, zastrúhanou ceruzkou obkreslíme nohu. Ceruzka by mala byť kolmo smerom k papieru. Nie je potrebné ju príliš tlačiť k nohe, ale ani nejdeme príliš ďaleko. Ak je potrebné, môžeme rukou nohu jemne pritlačiť. Pri menších neposedných deťoch stačí, ak obkreslíme prsty s bokmi nohy v prednej časti a oblúk za pätou. Dĺžku meriame od stredu päty k stredu najdlhšieho prsta. Zámerne nepíšeme palca, niekto môže mať dlhší aj druhý prst. Šírku meriame približne v časti pod malíčkom, kolmo na dĺžku.

Ak máte doma meradlo Plus 12, môžete dĺžku zmerať aj pomocou neho. Avšak pri malých deťoch skôr odporúčame nožičku obkresliť. S meradlom meriame tak, že najdlhší prst postavíme na červenú prednú časť meradla a zasunieme zadnú časť meradla pod nohu. Dávame pozor, aby dieťa bolo vystreté a obe nohy boli vedľa seba. Počas merania môžeme nohu pridržiavať. Na zadnej časti potom uvidíme výsledok. Pri meraní meradlom však treba rátať s tým, že už vo výsledku počíta s nadmerkom 1,2 cm. Vlastne meria vhodnú vnútornú dĺžku topánky. Reálnu dĺžku nohy získame teda tak, že od výsledku odpočítame 12 mm.

Meranie priehlavku vykonávame tiež v vzpriamenom stoji s nohami vedľa seba. Krajčírskym metrom odmeriame oblúčik od podlahy k podlahe. Snažíme sa meter príliš netlačiť na nohu.

Obvod členku meriame v najnižšej časti, pri priehlavku. Opäť sa snažíme, aby meter príliš nohu nestláčal.

Ak máte odmeranú nôžku, ešte prirátate vhodný nadmerok - od 0,8 cm pre začínajúcich chodcov po 1,2 cm u starších detí do dĺžky, a aspoň 2 mm do šírky. Teraz môžete vyberať topánočky :)

Ak si s výberom nie ste istý, kontaktuje nás alebo sa zastavte sa v našej predajni. Radi vám pomôžeme vybrať to najlepšie pre zdravú chôdzu vášho dieťatka.